Przepis na mojito

Mohito, mojito czy jak kto woli „modżajto” – najbardziej znany, najmocniej rozpowszechniony, najpopularniejszy i ogólnie lubiany na całym świecie drink. Jego pochodzenie to Kuba, a dokładnie miejscowość Hawana, bar o nazwie „La Bodeguita del Medio”, którego właścicielem był Angelo Martinez. Dostępny w każdym barze ale bez problemu możemy wykonać go w domowym zaciszu.

Co będziemy potrzebowali?

Oto według nas idealne mohito:

Przygotowujemy limonkę- wycinamy końcówki, kroimy w tzw. ósemkę i wykrawamy biały środek. Połowę tak przygotowanego owocu wrzucamy do wysokiej szklanki i zasypujemy dwoma łyżeczkami barmańskimi(w domu stołowymi) cukru trzcinowego. Całość ugniatamy tak by limonka puściła sok i rozpuścił on cukier. Teraz pora na mięte, należy pamiętać by nie ugniatać jej z limonką i cukrem gdyż zbyt mocne potraktowanie jej spowoduje uwolnienie goryczki. Mięte delikatnie poklepujemy w dłoniach i dodajemy do całości. Kolejno wlewamy 40ml wysokiej jakości białego rumu, szklankę wypełniamy kruszonym lodem i uzupełniamy mineralną mocno gazowaną wodą, na koniec wszystko mieszamy i orzeźwiający słodko-kwaśny drink gotowy. Idealnym dopełnieniem będzie łodyżka mięty wraz z listkami.